На Форумі видавців презентували книжку спогадів про Блаженнішого Любомира - Пласт
EN

Цьогоріч однією з новинок на Форумі видавців у Львові є книжка спогадів “Блаженніший вуйко Любко” від видавництва “Свічадо”. Для пластунів вона особлива ще й тим, що кілька спогадів надали пластуни, зокрема із загону “Червона калина” — куреня, до якого належав братчик Любомир.

До книжки увійшли спогади про Любомира Гузара, авторами яких є люди різного віку, професій, національностей і віровизнань. Відверто, зворушливо, смішно, влучно, без пафосу, простими словами про Людину великого серця – так коротко можна охарактеризувати ці щирі оповіді.

Блаженніший Любомир із братчиками із загону “Червона Калина”. Джерело: Департамент інформації УГКЦ

Серед авторів спогадів — четверо пластунів: Петро Задорожний, Олексій Микитко, Гліб Лончина та Богдан Кузишин. На обкладинці книжки — фото Юрія Миськіва. Петро Задорожний — автор двох фотографій із книжки.

Історію появи фото, яке на обкладинці, згадує у своєму спогаді Олесій Микитко. Був 2012-ий, Блаженніший Любомир хотів побачитися з братчиками і вирішив приїхати на заприсяження нових членів куреня “Червона калина”, яке відбувалося у с. Корчин на Сколівщині. Звичайно, подія відбувалася серед лісів, там не було жодного побутового комфорту. Блаженніший попросив сконструювати йому якийсь стілець. А пластуни збудували Блаженнішому цілий “трон” із наплечників. Якраз на знимці Любомир Гузар і сидить на цьому “троні”.

Уривок зі спогадів “То ще той був жартівник” Олексія Микитка:

Беручись до написання цього спогаду, довго думав про те, як буде коректніше вказувати його ім’я… Бо те, як ми, братчики загону «Червона Калина», зверталися до нього насправді, багато кому буде важко сприйняти. Він сам завжди з нами сварився і наголошував на тому, що для нас він – Любко! Зрештою, і нам було важко призвичаюватися до такого звертання, але ж він сварився…

Те, що можна було так просто звертатися до такої великої людини, давало особливі відчуття! Звісно, що він знав на ім’я і в лице не кожного калиняку, але чітко розумів, якщо це калиняцьке товариство – значить тут може довіряти кожному і кожного може назвати своїм братчиком…

На книжковому Форумі книжку можна придбати на стенді №201 “Свічадо видавництво“.

Інформацію люб’язно надала Іванна Рудакевич.

Поділитися

Схожi новини