Андріївські вечорниці: пластова етно-вечірка - Пласт
EN

13 грудня – День святого Андрія Первозванного, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, ворожіння, ритуальне кусання “калити”. За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри.

З цієї нагоди, 14 – 15 грудня, пластуни станиці Красне організували молодіжну етно-вечірку. 40 юнаків і юначок з різних куточків Буського району: Полтва, Красне, Топорів з’їхались у село Задвір’я, щоб у дружньому колі підтримати українські традиції.

Розпочалося дійство із перегляду фільму про традиції святкувань андріївських вечорниць. Після цього дівчата гуртка «Проліски» провели майстерку з виготовлення іграшок із природних матеріалів: бубликів, горішків і шипшини. Соломія Сапотюк провела гутірку «Традиційний одяг Опілля».

Після вечері розпочались основні церемоніали. Дівчата підготували різні ворожіння і кожна з присутніх мала нагоду дізнатись ім’я майбутнього нареченого, свою долю. Хлопці в цей час трішки бешкетували, поховавши дівчатам взуття.

А далі відбулося найцікавіше – кусання калити. Кожен юнак на вечорницях мав спробувати вкусити калиту, підскочивши і не торкаючись коржа руками. Оскільки нікому з хлопців це не вдалось, то калиту розділили між усіма присутніми.

Завершилося дійство молодіжною етно-вечіркою з танцями під українську народну музику. Дуже захопливими були для юнацтва майстер-клас з танців «Картопля» і «Ойра». Досхочу натанцювавшись і побешкетувавши, діти пішли відпочивати.

Ранок наступного дня розпочався із сніданку. Після цього Баран Олена розповіла про традиційну українську народну іграшку ляльку – мотанку. Після теорії перейшли до практики і кожен учасник мав нагоду зробити мотанку власноруч. Паралельно проходила майстерка з виготовлення ялинкових прикрас з фетру.

За цікавими заняттями час пролетів дуже швидко. Діти з новими знаннями, позитивними емоціями і приємними спогадами роз’їхались по домівках.

Провід акції висловлює щиру подяку людям, які долучилися до організації та проведення андріївських вечорниць, виховникам гуртків, фотографу Богдану Голотка. Особлива подяка директору школи Максимів Антону Степановичу.

Комендант акції – ст. пл. Оленка Баран

  

Поділитися

Схожi новини