В Тернопільській окрузі відбувся КВДЧ №136 - Пласт
EN

8-9 лютого в с. Великі Гаї Тернопільського району відбувся семінар для дорослих волонтерів, які бажають стати пластунами – КВДЧ №136. У вишколі взяло участь 24 учасників з м. Тернополя, с. Горинка Кременецького р-ну, с. Озерна та с. Загір’я Зборівського р-ну, м. Чорткова, смт. Підволочиськ, м. Підгайці, м. Збаража, с. Новосілка Заліщицького р-ну, смт. Коропець, Великогаївської ОТГ (с. Скоморохи, с. Застінка, с. Великі Гаї) Тернопільської області, м. Луцька.

З перших хвилин знайомства провід вишколу намагався створити невимушену, дружню та по-домашньому затишну атмосферу. Протягом двох днів учасники дізналися про мету та завдання Пласту, його структуру. З великим зацікавленням слухали про історію Пласту, яка подавалося на тлі загальної історії. Не менше зацікавлення виявляли учасники і до теми членства, функцій та ролі дорослої особи, відзначення та пересторог, куренів тощо. Незабутньою була пластова ватра, яка подарувала всім багато позитивних емоцій. Актуальним було також питання створення нових осередків. Учасники відвідали Святу Літургію в місцевому храмі. Поспілкувалися про важливість духовного виховання в Пласті на гутірці із пл.сен. о. Андрієм Говерою, ОХ. Отець поділився свої багаторічним досвідом капеланства в Пласті.

Особливістю програми було те, що організатори не просто хотіли передати знання про Пласт, а найперше заохотити учасників вишколу до подальшого активного пластування як виховники, адміністратори чи інструктори. Для цього були проведені практичні заняття:

  • інструктаж із основ піонірки та вивчення пластових вузлів;
  • заняття: пластові рухливі ігри;
  • практичне завдання: підготовка і реалізація проекту по гуртках. Кожен гурток по своєму популяризував Пласт жителям с. Великі Гаї.

Сподіваємося, що отримані знання допоможуть учасникам зреалізувати свої задуми та зорганізувати навколо себе однодумців для створення нових осередків. Що цікаво, більшість учасників націлені на активну виховну працю, багато мають педагогічну освіту та досвід роботи в школі, частина прийшла в Пласт як батьки пластунів, яких привели діти.

КВДЧ проведено Тернопільською округою МО «Пласт – НСОУ» у співпраці з КУТОР «Тернопільський обласний пластовий вишкільний центр». Дякуємо всім членам проводу, інструкторам, п. Надії та п. Руслану Парастюк, голові Великогаївської ОТГ п. Олегу Кохману та працівникам сільської ради за організацію допомогу у проведенні вишколу.

Поділитися

Схожi новини