Нотатки стратегічної наради крайового проводу - Пласт
EN

29 лютого – 1 березня, у Бучі, відбулась стратегічна нарада Крайового проводу в Україні. Антоніна Прудко (Rt) , членкиня Крайової Пластової Ради, в якій відповідає за організаційний розвиток Пласту, розповіла про те, що було обговорено та прийнято на цій зустрічі. Подаємо її нотатки.

 

Процес стратегування є ключовим у сучасному світі. Стратегія є живим докуметом, який має динамічно змінюватися відповідно до потреб та викликів організації. Кажуть, що якщо стратегічні цілі чи завдання не уточнюються чи змінюються, то це означає, що ніхто не працював над її виконанням. Але “Головне завдання стратегії зрозуміти чого ми НЕ робимо” (Майкл Портер, Harvard Business School) Саме цим і займався крайовий провід в останній день зими та перший день весни 2020.

 

День 1

29 лютого Крайовий провід зібрався на щорічну стратегічну нараду. Важливо було проаналізувати виконання Стратегії 2030 у минулому році, синхронізуватися та спланувати спільну діяльність на 2020 рік. Протягом першого дня ми заслухали звіт КПС щодо виконання Стратегії та досягнення індикаторів успішної діяльності (KPIs) визначених на 2019 рік, проаналізували досягнення та виклики, ґрунтовніше попрацювали над основними стейкхолдерами (зацікавленими сторонами) Пласту, та синхронізувалися щодо операційних цілей до 2025 за всіма стратегічними напрямками роботи.

День 2

В перший день весни працювали над операційним планом на 2020 рік за всіма операційними цілями та окремо відбулася нарада КПР з розгляду та затвердження бюджету Пласту на 2020.

Фасилітатори стратегічної наради: пл.сен. пр. Уляна Кульчицька (Гр) та пл.сен. пр. Антоніна Прудко (Rt)

Учасники: члени КПР, КРК, Булави УПН/УПЮ/УСП/УПС, представники найбільших станиць Львова та Києва, працівники КПС.

Члени крайового проводу також відбули недільну Службу Божу разом з капеланом пл. сен. довір’я о.Сергієм Прудком (др. Скоком).

Короткий аналіз виконання Стратегії 2030 у 2019 році:

  • Стратегія 2030 має досить амбітні та системні стратегічні напрямки, виконання яких потребує залучення якісної експертизи та професійного управління процесами. 2019 став чудовим стартом для управлінських змін та зросту організації.
  • Показники зростання осередків свідчать, що Пласт на Півдні та Сході стрімко зростає, загальний ріст по організації загалом склав 13%, але всі рекорди побив Пласт на Півночі, продемонструвавши + 244% зросту в своїй чисельності. Було би непогано проаналізувати та поширити досвід станиці Житомир, яка з мінімальним фінансовим ресурсом змогла продементрувати чудовий ріст членства.
  • Одним із визначних та історичних досягнень 2019 року стало прийняття і підписання Закону України “Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху”. Крайовий провід, пластова спільнота та Приятелі пласту доклали багато зусиль до процесу адвокатування закону та визнання Пласту на державному рівні. Закон розширює можливості для осередків та округ у питаннях співпраці з органами державної влади, залученні додаткових ресурсів на свою діяльність та розвиток.
  • В межах стратегічного напрямку організаційного розвитку було розроблено та затверджено волонтерську політику, комунікаційну стратегію прийнято за основу, розроблено фандрейзинговий план на рік, завершується робота над організаційною політикою (щодо рівнів розвитку осередків), у розробці фандрейзингова стратегія та ще до п’яти важливих для ефективного функціонування організації політик.
  • В 2019 році Пласт отримав невеликий грант з організаційного розвитку від Міжнародного фонду Відродження в межах якого було проведено фінансовий та організаційні аудити та розробляються відповідні політики і процедури, які допоможуть всім нам саме у якісному масштабуванні.
  • В 2019 році на основі аналізу потреб осередків і округ було розроблено та запущено Школу організаційного розвитку для адміністраторів станиць та осередків. Школа планується як щорічна програма, метою якої є підготовка якісних адміністраторів та посилення їх управлінських навичок.
  • Один з викликів, який організація отримала минулого року – систематизація та напрацювання безпекового блоку і вироблення єдиної безпекової політики. Зокрема, розпочато роботу трьох пластових служб: медична, психологічна та юридична. До початку крайових таборів планується реалізація трьох основних задач: 1. Розробити коротку “пам’ятку” для комендантів крайових таборів з типовими ситуаціями, які можуть виникнути на таборі; 2 Підготувати коротку гутірку вона має бути прочитана на зустрічах комендантів крайових таборів, що заплановано на червень; 3. Продумати систему підтримки на рівні консультації під час проведення табору та у разі потреби після.
  • Обговорювали також роботу фандрейзингового та комунікаційного відділів, які минулого року запустили системну роботу, розробивши відповідні стратегії та відповідно покращили результати своєї діяльності порівняно з 2018 роком.

 

Виклики та плани на 2020

  • Крайовий провід випрацював спільний операційний план на 2020 рік та визначив, що серед стратегічних пріоритетів діяльності наступного року буде саме виховництво. Аналіз та обговорення продемонстрували, що на фоні постійного зростання нагальним для організації є забезпечення якості виховників та оновлення рамки компетентностей УПП/УПН/УПЮ відповідно до міжнародних стандартів та сучасних потреб. Саме тому крайовий провід планує запустити повноцінний виховний напрямок роботи в КПС, який працюватиме над:
    • удосконаленням пластових виховних програм через запровадження компетентнісного та проектного  підходів,
    • систематизацією та впорядкуванням вишкільної системи,
    • побудовою ефективної системи організації та проведення якісних таборів,
    • супровом та методичною підтримкою виховних частин УПП/УПЮ/УПН. Зокрема, серед іншого буде завершено роботу над створенням хендбуку для УПЮ,
    • систематизацією безпекових питань через створені медичну, психологічну та юридичну пластові служби.
  • Розвиток Півдня, Сходу та Півночі залишатиметься у фокусі роботи КПС.
  • Прийняття Закону про Пласт тягне за собою тепер його імплементацію. Відповідно багато часу та інтелектуальних зусиль буде спрямовано на розробку і прийняття нормативно-правової бази та роз’яснення членству інструментів і нових можливостей, які дає Закон.
  • Більше уваги буде приділено мережуванню та суспільно-корисним ділам, головне в частині аналізу досвіду, який Пласт уже має і масштабуванні успішних прикладів серед осередків та округ.
  • Актуальним лишається питання розбудови системних партнерств зі скаутськими організаціями світу та чітке позиціонування своєї ролі у світовому Пласті.
  • Зважаючи на створення молодіжних пластових центрів в регіонах та наявності Пластового центру в Бучі, Крайовий провід також випрацює бачення розвитку та управління пластовою інфраструктурою.
  • Величезним викликом для Пласту залишається організаційний розвиток та розробка політик, необхідних для того, щоб ми могли говорити про свою життєздатність, незалежність та самозарадність. Крайовий провід працює над тим, щоб в 2020 році отримати грант з організаційного розвитку від Міжнародного фонду Відродження на два роки та мати можливість залучити до створення основних політик також і зовнішню професійну експертизу.

КПР та КПС фіналізують аналітичний звіт з виконання Стратегії у 2019 році та найближчим часом організують для членства он-лайн  презентацію такого звіту, а також обговорення операційних цілей та завдань на 2020 рік. Не перемикайтеся!

пл.сен. пр. Антоніна Прудко (Rt)

Поділитися

Схожi новини