Файне місто Тернопіль: що там подивитись - Пласт
EN

Яка у вас асоціація при згадці Тернополя? Файне місто, чи не так? Що ж там такого “файного” ми запитали у пластунів з Тернополя 🙂

Ярко Шургот Аналітик VoxUkraine, ветеран. 5 років пластував в Тернополі. 

Серцем Тернополя вважається озеро (або його ще називають став), якому стільки ж років, скільки й самому місту. Наразі водойма є відновленою та створена штучно, але у середині XVI ст. її зробили у заплаві річки Серет задля захисту від набігів турків і татар.

“Теперішня набережна ставу є дуже гарною і на ній можна зробити чудові фото у будь-який час доби”. 

Любителям активного відпочинку на природі друг Ярко радить:

  • гідропарк “Топільче” –– один з найкрасивіших парків Тернополя, який вирізняється не тільки природною красою ландшафтів, а й цікавими архітектурними ідеями. Парк схожий на казку: чарівні озерця, потічки зі штучними порогами, дамби з водоспадами, водяний млин, велика дитяча зона, зоокуток, козацька фортеця. Тут можна не тільки подивитися на різноманітних звірів та птахів, які живуть у вольєрах, а й пограти у пейнтбол;
  • пляж “Циганка” в урбаністичному стилі –– покупатися в озері та покататися на різних водних плавзасобах. Цей пляж у 2019 році отримав гран-прі престижного архітектурного конкурсу Ukrainian Urban Awards та перше місце у номінації “Ландшафтна архітектура та планування”;
  • тернопільський катер –– прокататися від Тернопільського замку до дальнього пляжу, щоб позасмагати на пісочку і пограти у пляжний волейбол;
  • спортивно-розважальний гірськолижний комплекс “Савич-парк” –– взимку можна покататися на лижах, сноуборді, санках та ін., працює підйомник.

Якщо ви приїхали в Тернопіль довше, ніж на вихідні, то друг Ярко рекомендує відвідати з друзями чи сім’єю ТРЦ “Подоляни”, де є кінотеатр, боулінг, льодова арена та багато інших розважальних речей. Весело провести час можна також в аквапарку “Алігатор”.

Микола Бігус методист патріотичного виховання, член наглядової ради Пласту. Живе і пластує в Тернополі.

“Дуже популярними є піші та велосипедні прогулянки, а також біг навколо озера (10 км) за маршрутом: набережна, село Біла, Кутківецький ліс.”

До озера прилягає парк ім. Шевченка, у якому знаходяться так звані “Єлисейські поля” –– пагорби, на яких любить відпочивати молодь.

Стандартні місця, які стають цікавими при допитливішому розгляді.

Тернопільський замок 1548 року

До нашого часу від замку залишився лише палац, у якому розташований музей історії міста, відкрите підземелля та місця розкопок.

Церкви Воздвиженська (Надставна) і Різдва Христового (Зелена)

Найстаріші храми Тернополя, мають непересічний вигляд як зовні, так і всередині.

Тернопільський кафедральний собор

Збудована у стилі бароко, оздоблена кам’яними фігурами, підземеллями проводять екскурсії.  Має вихід на дзвіницю, з якого відкривається чудовий вид на центр Тернополя.

Театральна площа

На ній розташований Тернопільський драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка, одна з найбільш монументальних споруд у місті. Також на центральній площі є велика кількість фонтанів, пам’ятників, скульптур, від неї відходять красиві вулички зі старими будинками.

З пізнавального друг Микола рекомендує відвідати: краєзнавчий музей, який визнаний одним з кращих за повнотою експозиції серед краєзнавчих музеїв України, художній музей, картинну галерею Національної спілки художників України, етногалерею “Спадок”.

Підбірка для активного відпочинку від Миколи:

  • пейнтбол від клубу “Легіонер” (організовують за домовленістю у будь-якому підходящому для гри місці);
  • мотузковий атракціон в парку Топільче;
  • катання на озері на SAP-дошці, каное, каяках від клубу “Файні мандри” (заснували його пластуни:);
  • сплавитись на річці Серет від села Івачева до Тернополя (дуже романтична місцевість в заплавах і очеретах, організовує клуб “Файні мандри”);
  • полазити на скелелазній стінці в Пластовій домівці або у гірському клубі “Тернопіль” (за домовленістю);
  • тир, лазертаг у ТРЦ “Подоляни”;
  • страйкбол від клубу “Пантеон” на промзоні або у лісі;
  • катання на конях у селі Петрики під Тернополем.

І в якості бонусу –– заклади харчування:

  • Музейна ресторація “Старий млин” автентична українська кухня та колоритний інтер’єр, так як основою будівлі служить фундамент старого парового млина, який функціонував на цьому місці ще до війни. 
  • Ресторація “Ковчег”  побудований у вигляді корабля, має атмосферне внутрішнє оздоблення з натуральних матеріалів (закам’яніле дерево, сіно, глина та мох), які надають особливого шарму. У меню є популярні страви кухні народів світу. 
  • Ресторан “На небі” знаходиться на 6 поверсі, тому з його панорамних вікон та тераси відкривається чудовий вид на все місто.
  • Дружня ресторація “Мамонт” (власники пластуни:) – розташований у будівлі краєзнавчого музею та концептуально присвячений головному його експонату – мамонту, звідки й назва ресторану. Кожна деталь інтер’єру продумана до дрібниць і не залишить вас байдужим.
  • Кав’ярня “Карма Кава” багато тернополян називають її найкращою кавою у місті. Вибір кавових напоїв та десертів дуже великий, приміщення хоч і невелике, проте затишне. 

Як бачите, Тернопіль не дасть вам нудьгувати, тож сміливо плануйте мандрівку.

Підбірки рекомендацій пластунів можна зберегти собі в Google Maps:


Ми в Пласті теж любимо мандрувати. Давай спілкуватись у Facebook:

Поділитися

Автор: Марина Молошна

Журналістка Блогу на Пластовому Порталі

Схожi новини