Заява проводу Пласту в Україні до спільноти пластунів, батьків, благодійників та партнерів - Пласт
EN

Пластуни завжди гуртуються та об’єднують свої сили у боротьбі за Україну, якими б не були виклики створені окупантами. Бо тільки разом ми зможемо подолати одвічну загрозу з боку агресора та побудувати самостійну і соборну Україну. 

Місія Пласту — творити успішну Україну, виховуючи спроможних пластунів та пластунок. Успішна Україна ​​— це досягнення і збереження безпеки та перехід у сталий розвиток. Пластуни вже 110 років беруть і завжди братимуть на себе відповідальність за Україну — за її оборону та розвиток.

Сьогодні кожен з нас має нагоду ще раз пригадати слова пластової присяги та “робити все, що у моїх силах”. Обдумати свою роль та дії у розбудові України та бути готовим цю роль завжди виконувати якнайкраще.

Україна захищає свої території та суверенітет від російської агресії останні 8 років, хоча, насправді, війна за українську самостійність триває вже більше сторіччя. Пласт втратив у цій боротьбі понад 500 своїх активних членів (на полі бою за незалежність, у радянських тюрмах і концтаборах) та ще шістьох ​​— за роки війни на сході. Останніми роками наша держава та армія стали міцнішими, а волонтерський рух і громадянське суспільство ​​— досвідченішими. Пласт був і є частиною цієї трансформації.

За ці роки ми доклали усіх можливих зусиль для розгортання якісної роботи з молоддю в Україні. Від створення мережі молодіжних центрів та молодіжних рад у громадах до ухвалення парламентом нового закону про молодь, базуючись на стандартах країн ЄС.

Окрім цього, сьогодні Пласт актуалізує діяльність, якою наша спільнота може бути найбільш корисною:

  • Писати листи підтримки українським політичним в’язням, які незаконно утримуються у тюрмах та слідчих ізоляторах на території Російської Федерації, а також в окупованому Криму;
  • Поновити роботу Фонду підтримки пластунів-військовиків (з іншими пластовими організаціями світу та керівництвом Пласту у світі);
  • Організувати мережу збору та логістики волонтерської допомоги для потреб ЗСУ, добровольчих підрозділів; 
  • Організувати мережу для розгортання кампанії зі збору донорської крові та допомоги медзакладам, де перебувають поранені; 
  • Допомагати, за необхідності, з евакуацією і розміщенням у тилових областях осіб, які з різних причин не можуть долучитись до Збройних сил, територіальної оборони і потребуватимуть евакуації із зони ведення бойових дій;
  • Інформувати та навчати пластунів і місцеве населення цивільній безпеці, самозарадності, першій домедичній допомозі тощо. 
  • Захищати персональні дані пластунів і пластунок, а також убезпечити пластові архіви та документи.

Ми будемо це робити надалі і, у разі потреби, готові повністю переформатувати свою діяльність під ці напрями. Кожен осередок, виховник, пластун готується до різних сценаріїв і має відповідні інструкції до дій, які ми координуємо зі світовою спільнотою пластунів. Тільки об’єднуючи зусилля всіх українців нам вдасться перемогти!

Ми готові до викликів і водночас продовжуємо працювати у своєму звичному режимі: проводимо сходини з дітьми, зокрема і вчимо дітей бути готовими до всіх викликів які випадають нам у житті, плануємо акції і таборовий сезон.

Головна зброя агресора сьогодні ​​— залякати українців. Головна наша відповідь ​​— спокійно, без метушні і паніки, продовжувати працювати у звичному режимі і бути завжди готовими з честю зустріти агресора. 

Не зломимо своїх присяг! 
З пластовим гаслом СКОБ!

Крайовий провід Пласту ​​— Національної скаутської організації України

Рекомендуємо до ознайомлення: 

Поділитися

Схожi новини