Четвертий місяць повномасштабної війни - звіт про діяльність Пласту - Пласт
EN

127 днів важкої, але натхненної спільною метою, боротьби – позаду. Зробимо коротку паузу, щоб прозвітувати про діяльність Пласту, – і продовжуємо шлях до перемоги.

1. Допомога пластунам-військовим

Захисники та захисниці України ціною власного життя відстоюють нашу Свободу та Незалежність. Пліч-о-пліч з ними з тилу ми робимо все можливе, щоб вони мали якісне спорядження та необхідні медикаменти.

Разом з вами за 4 місяці нам вдалось доправити допомогу 7903 військовослужбовцям в різні точки України.

Дякуємо кожному благодійнику та благодійниці за внески. Завдяки Вам ми можемо закуповувати та доправляти допомогу військовим, навіть на передову. Від початку повномасштабного вторгнення ми змогли залучити майже 22 мільйони гривень!

Наші захисники не перестають надсилати фото вдячності з отриманим спорядженням та медикаментами. Ділимося деякими із них з Вами, адже саме Ви своїми внесками робите це можливим.

Фотозвіт

Наш дрон вже на фронті. Військові випробували – працює чудово. Кажуть, тепер зможуть швидше робити “смерть ворогам”!

Батько пластунки поділився з нами спогадами, що колись збирав доньці речі на табори, закупляв спорядження. А зараз вона разом з пластунами збирає його до війська. Ми будемо і надалі робити все можливе, щоб батьки якнайшвидше повернулись до своїх дітей.

Захисники отримали базове спорядження, яке повинне бути в кожного військовослужбовця для якісного виконання бойових завдань.

А також бандажі, оклюзійні наліпки та аптечки вже напоготові рятувати життя наших захисників.

Дякуємо за те, що разом з нами турбуєтесь про військових!

Більше фотозвітів про роботу Пласту в цьому напрямку публікуємо щотижня на нашому сайті.


2. Гуманітарна підтримка громад

Другий напрямок, в якому зосереджена діяльність Пласту, – це гуманітарна допомога тим, хто постраждав від війни. Для цього ми розвинули систему штабів по всій Україні, які надають допомогу на місцях або надсилають туди, де є потреба.

Нам вдається це завдяки тому, що поруч із нами безліч благодійників, спільнота пластунів за кордоном і друзі України. Дякуємо Чеському Посольству, United Help Ukraine, що допомагаєте!

За чотири місяці повномасштабної війни пластуни підтримали більше 325 тисяч людей з територій бойових дій і роздали близько 9000 тонн гуманітарки (продукти, ліки, гігієна).

Ці цифри – результат локальної роботи багатьох осередків, тож далі розкажемо про діяльність деяких з них.

Станиця Кривий Ріг

Пластовий штаб станиці Кривий Ріг спільно з “Карітасом” сформували 260 продуктових та 260 гігієнічних наборів. Загалом допомогли близько 450 особам, які були вимушені тікати до Кривого Рогу з-під обстрілів в гарячих точках: Сєвєродонецьк, Попасна, Краматорськ тощо.

Станиця Кути

Пластуни зі штабу в Кутах з підтримкою партнерів передали понад 500 кг продуктів для військових і сформували продуктові набори для 100 родин переселенців.

фото: джерело

Станиця Надвірна

Активно попрацював і штаб у Надвірній. На початку місяця пластуни провели благодійний ярмарок, на якому зібрали майже 10 тисяч гривень.

фото: джерело

Долучилися також до проведення “солодкого свята” до Дня захисту дітей у Кривому Розі. Пригощали фруктами і солодощами діток, що перебувають на реабілітації після фізичних або психологічних травм.

фото: джерело

Крім цього, надвірнянські пластуни передали гуманітарну допомогу на схід України. 500 кг надіслали в Охтирку та Тростянець (Сумська область), 25 ящиків і пакетів – у Мирноград (Донецька область). Також долучилися до формування 14 ящиків з дитячим харчуванням для діток з Маріуполя.

Станиця Львів

За 4 місяці війни львівський штаб надав гуманітарну допомогу більше 100 000 сім’ям.

Пластуни Львова також підтримують і інші міста. Разом з партнерами формують так звані “бокси життя” – набори з їжею довгого зберігання. Вони передають харчові набори у зони активних бойових дій і розвозять людям по домівках, адже через постійні обстріли піти до крамниці жителі не можуть. Та й на прилавках мало що є. Особливо ця ініціатива важлива для старших та маломобільних людей.

Дякуємо всім партнерам і донорам за підтримку!


3. Робота з дітьми

Хочемо, щоб для дітей досвід війни залишився якомога менш травматичним. Тому ще одне завдання, яке поставив перед собою Пласт, – активна робота з пташатами, новацтвом та юнацтвом.

“Операція: Адаптація”

У червні ми завершили проєкт “Операція: Адаптація”, про який розповідали в минулих звітах. Знайти плани вже всіх 10 сходин для різних вікових категорій можна за посиланням: https://bit.ly/3lx9QcM

“Дівчатка з мого гуртка і їхні батьки були дуже раді, що ми відновлюємо сходини. Але спочатку я просто не знала, що їм казати, куди рухатися, чого вчити. Та як тільки побачила матеріали з “Операції: Адаптації”, зразу почала використовувати. Це і дітям подобається, і мені, як виховниці, значно легше”, – поділилася досвідом виховниця Іра Пустовіт.

фото: джерело

Табори

Ми доклали максимум зусиль, щоб навіть в нинішніх умовах таборове літо відбулося. І з радістю можемо повідомити, що зараз триває підготовка 70 пластових таборів!

Із них 29 відбудеться за кордоном для 1259 учасників. Зокрема, готується табір “Побурлакуємо світами”. Комендантом (організатором) стала Настя Слюсаренко. Пластунка розповіла про те, що провід табору (команда організаторів) мріє, щоб діти змогли хоч трохи відпочити від постійних тривог.

Учасники мандруватимуть зі Львова аж до Австрії, де відбудеться сам табір. Там на них чекатимуть безліч активітетів: скелелазіння, велосипедна їзда, плавання та екскурсія до Відня.

“Рішення організовувати табір було спонтанним, але я ні секунди не сумнівалась, що мені вдасться”, – зазначила Настя.

І хоча минув тільки перший місяць літа, три табори для 150 учасників вже відбулися.

Один із них – 15-денний табір у Карпатах для 40 дітей з Бучі, який організував Пластовий вишкільний центр з підтримкою меценатів. Це діти, які частково або повністю пережили окупацію. 

фото: джерело

Дорогою у поїзді вони гралися не в “молекули”, а вигадували ігри про “окупантів, мародерів, танки та бази, атомні бомби”, – про це розповів в соцмережах Ярослав Храпський, директор вишкільного центру. 

Тому основною метою табору було створити атмосферу, в якій вони зможуть відпочити від пережитого жаху і знову відчути себе дітьми.


Боротьба триває, тож і діяльність Пласту в цих напрямках триватиме далі. Разом до перемоги!

Поділитися

Схожi новини