Як провести табір онлайн — розказують дівчата з львівського куреня - Пласт
EN

Через війну росії в Україні багато пластунів та пластунок були змушені виїхати за кордон. Більшість з них не мали змоги повернутися влітку на табори.

Але дівчата з куреня ім. Анастасії Лісовської знайшли вихід, щоб усі змогли долучитися: частину табору провели онлайн.

@l.s.v.s.k

Табір відбувся 10–17 липня у змішаному форматі: 5 днів онлайн-програми в Zoom і 3-денна мандрівка Вододільним хребтом у Карпатах. На онлайн-таборування зібрався весь курінь, включно з дівчатами, які через війну виїхали за кордон.

Щоб допомогти ще більшій кількості дітей долучитися до Пласту і відчути себе частиною великої родини, приєднуйся до виховників у Пласті і набирай свій гурток:

Руханки і майстерки через Zoom

Кожного ранку учасниці табору “збиралися” на відеодзвінок для спільної руханки. Щодня робили інші вправи, щоб було цікавіше.

Потім тривав цикл гутірок — це короткі заняття на певну тему. А тематикою табору організаторки обрали історію України.

До підготовки гутірок підходили креативно. Для прикладу наведемо теми кількох занять:

  • “Чому князі Київської Русі були тогочасними фріками в Європі”,
  • “Месники чи Люди Ікс? Про козаків-характерників”,
  • “Як одесит світ від холери врятував”.
@l.s.v.s.k

З відгуків юначок бачимо, що старання організаторок були не даремні:

Оо, цьогорічний табір видався дуже цікавим! Чесно, спершу навіть не уявляла, як це… табір онлайн. Думала, буде складно всидіти довго за екраном ноутбука. Але виявилось, що це дуже класно і зручно!

Мені дуже сподобалась тема табору, а саме історія України, адже це надзвичайно актуально в наш час. А найбільше запамяталися дискусії.

Після плідного навчання і гарячих дискусій на історичні теми пластунки мали спільний обід. Під час перерви разом слухали музику, розказували історії і ділилися фотографіями своїх страв.

@l.s.v.s.k
Аня, керівниця табору
Табір був справді незвичним, але навіть через відеозв’язок вдалося створити цю теплу і затишну атмосферу, яка є завжди в колі куреня. Якось ми проводили співи в Zoom, згадували улюблені пісні, а за вікном падав дощ... тоді навіть виникло те особливе відчуття, коли на таборі дощовий день, ви в лісі під тентом і співаєте під гітару.

Таборовий день завершувався майстеркою — це заняття, на якому діти виготовляють щось своїми руками. На одній із таких майстерок кожна дівчинка зробила ляльку-мотанку — Мандрівницю, яку потім взяла з собою в мандрівку горами.

Теніс кросівками та “Інша любов”

Для дівчат, які залишилися в Україні, була і друга частина табору — мандрівка Вододільним хребтом у Карпатах. Її спланували та підготували самі ж учасниці табору — старші юначки з куреня.

Звісно, це відбувалося під наглядом дорослих, проте всі завдання вони виконували самостійно. Це неабияк розвиває відповідальність та уважність, а крім того, готує дівчат до організації власних проєктів для ІІІ проби (це певна кількість завдань і вимог, щоб здобути вищий пластовий ступінь).

@l.s.v.s.k

До своєї мандрівки дівчата запросили хлопців з іншого куреня, тож у мандри Вододільним хребтом зібралася велика компанія.

Учасниця табору
Коли ми вийшли на гірський хребет, це було захоплююче, просто неймовірно! Але ми одразу ж запримітили не тільки красу гір, а ще й смачнющі чорниці. Особливо мені запам’ятався вечір, коли хлопці вирішили на схилі пограти теніс своїми кросівками, а дівчата сиділи і співали українську версію пісні “Інша любов”. Це було атмосферно.
@l.s.v.s.k

Дуже важливо, що дівчата змогли зібрати весь курінь на табір, нехай і онлайн. Адже пластові активності допомагають дітям та молоді ментально відпочити, відчути себе частинкою родини, в якій кожен важливий і цінний, і розвиватися навіть під час війни.

Аня, керівниця табору
Я пластую ще з 2013 року. Це вже мій третій табір у ролі керівниці. Організовувати табори мене надихають мої юначки і круті виховниці. Це дуже особливе відчуття, коли ти розумієш, що можеш зробити табір таким, щоб кожна з учасниць загорілася іскрою пластування і захотіла і сама організовувати щось схоже.

Якщо ти також відчуваєш у собі бажання і потенціал до організації таборів і роботи з дітьми, щоб виховувати нове покоління для України, — долучайся до виховників у Пласті:

Поділитися

Схожi новини