8 місяців, що зробили нас сильнішими. Звіт Пласту - Пласт
EN

24 лютого, Буча, Ізюм, 10 жовтня, віялові відключення… Хотілося б, щоб ці слова залишилися просто словами. Але в серцях українців вони відгукуються болем і злістю. Але ми знаємо, за що боремося ці 8 нелегких місяців, тому стаємо лиш сильнішими!

Пласт, як і вся Україна, робить все можливе для нашої перемоги. Після повномасштабного вторгнення працюємо у трьох напрямках:

  • захист військових;
  • робота з дітьми;
  • підтримка постраждалих українців.

Сьогодні розкажемо, що вдалося зробити в цих напрямках за жовтень.

1. Допомогли 3025 захисникам і захисницям

Знайомтеся, це — Ксеня. Зараз вона очолює напрямок мережування і суспільно-корисних справ, який з’явився в Пласті після 24 лютого.

Ксеня розповість про роботу команди у військовому напрямку за жовтень.

“Ми щодня чекаємо їх повернення на спільні ватри і табори”

Привіт! Я Ксеня, старшопластунка з куреня “Зелені Гуски”. Основне завдання нашого напрямку — зберегти життя пластунів та пластунок у війську, а також їхніх бригад.

Цього місяця завдяки вашій підтримці Пласт допоміг 3025 військовим.

Запити були різні: від базового забезпечення (термобілизна, шкарпетки) до захисту (броня, шоломи, активні навушники). Зараз готуємося до зими, тому дістаємо багато зимових і утеплених речей.

Завдяки вам 13 спальників, 30 флісів і софтшелів, а також тактичне взуття і термобілизна вже у наших захисників.

Також допомагаємо з категоріями “чути” і “бачити ворога” (дрони, тепловізори). Маємо велику потребу в дронах з тепловізійною насадкою, на які треба довго і важко збирати.

Спільними силами ми змогли цього місяця передати військовим аж 6 дронів. А це 6 бригад з покращеною розвідкою і коригуванням.

Найбільше запам’ятовується подяка наших військових. Їхні “дякую” за посилки в мене викликають сльози, тому що це такий мінімум, яким ми можемо їм допомогти.

Ми з вами закрили збір на 4 ПНБ, які вже допомагають хлопцям на передовій!

Також долучається новацтво, тому разом з посилками до військових їдуть дитячі листи і малюнки. Хочемо, щоб наші пластуни і пластунки у війську знали, що вони для нас важливі і ми щодня чекаємо їх повернення на спільні ватри і табори.


Зараз ми запустили збір на 5 дронів для 5 пластунів. Долучись своїм донатом, щоб захистити тих, хто захищає нас!


Крім цього, у жовтні завершився Всесвітній пластовий марафон. Учасники виходили на пробіжки в різних куточках світу. Спільно пробігли 6621 кілометр і зібрали кошти на 15 пар активних навушників для пластунів на передовій.

Також осередки Пласту провели безліч заходів на місцях для підтримки захисників, плели маскувальні сітки і робили окопні свічки.

Ярмарок на ВПР у Коломиї, зібрали більше 25 000 грн і передали в наш фонд для допомоги пластунам у війську
Пластуни у Перегінську зібрали майже 35 000 гривень на автомобіль для ЗСУ
Благодійний захід у Львові, зібрали понад 30 000 гривень для 103 бригади ТрО. Фото: Марина Пінькевич
Пластуни Дніпра виготовляють окопні свічки
Миколаївські пластуни провели ВПР онлайн і зібрали більше 13 000 на мультикоптер для аеророзвідки

2. Працювали для розвитку майбутнього покоління

А це Дмитро — менеджер проєкту “Компетентностей”, який дбає, щоб діти в Пласті розвивалися і здобували навички, необхідні у сучасному світі. Дмитро розповість нам про роботу виховного напрямку цього місяця.

“Чого нам не вистачає? — Виховників!”

Привіт! Мене звати Дмитро. Я в Пласті вже 10 років, півтора з яких на посаді менеджера проєкту “Компентностей”.

Ми працюємо, щоб діти в Пласті розвивалися максимально ефективно.

Влад модерує процеси уладів (вікових секцій), тому в жовтні він займався звітністю. Оксана відповідальна за навчання виховників.

А я відповідаю за програму, яку діти проходять в Пласті. Останній місяць працюю над оновленням програми для наймолодших — “пташат”.

Попереду титанічна робота над оновленням юнацької. Ми вже почали опитування серед юнаків про якість програми і запустили роботу професійних робочих груп.

Провели більше 10 різних нарад і зустрічей у жовтні. Робота кипить, попереду — ще більше, але в нас є свій мем на цю тему:

Чого нам не вистачає? Треба більше виховників для роботи на місцях, тому що десятки і навіть сотні дітей досі залишаються в черзі на вступ до Пласту.

У той же час виховні частини Пласту продовжують роботу попри відключення світла, тривоги і ракетні обстріли.

У Бережанах пластуни провели заняття про радіозв’язок і азбуку Морзе
Пластуни у Сокалі грають настільну історичну гру
сходини у бомбосховищі, Кривий Ріг
онлайн-сходини в Сумах

У жовтні відбувся ряд заходів у всіх куточках України.

Вишкіл з ПДД, Ковалівка
Спартакіада, Здолбунів

У деяких містах провели Повстанські ватри: співали пісні, вивчали історію України, грали ігри, спілкувалися з військовими.

Обухів, Київська округа
Львів. Фото: Марина Пінькевич

А в Дрогобичі та Хмельницькому відкрили нові Пластові центри для пластових занять та інших культурно-просвітницьких заходів.

“Пластовий центр не тільки для проведення занять … Це одне з тих місць, де формуються нові покоління української нації, за які нам не соромно” (пише пластун).

3. Гуманітарно підтримали 7122 українців

Наші штаби продовжують свою роботу, адже потреби українців не зменшуються, а жити в умовах похолодання та відключення електрики стає важче. Тож маємо підтримувати одні одних!

У жовтні Пласт надав гуманітарну допомогу 7122 українцям. Детальніші дані подаємо на інфографіці.

Дякуємо нашим партнерам і всім, хто долучався до гуманітарної місії!

Розкажемо про роботу деяких штабів.

Харків

Харківські пластуни разом з Мальтійською службою і БФ “Харків з тобою” допомагають місцевим підготуватися до зими. Волонтери лагодять українцям вікна, дахи, закупляють буржуйки і роблять запаси на холодну пору. Також передали понад 7 генераторів жителям і лікарням.

Львів

Штаб у Львові за 8 місяців допоміг 257 000 сімей по всій Україні.

У жовтні львівські пластуни за підтримки та Канадсько-Української Фундації відправили “бокси життя” до деокупованої Балаклії, яка залишилася без електрики, газу і води. Їжі в одному пакунку вистачає на 3–4 тижні для 3 осіб.

Надвірна

Пластуни передали речі для ВПО в міський банк одягу та розіслали гуманітарну допомогу в різні куточки України: у Ворохту, Кривий Ріг, Павлоград тощо.

Одеса

Пласт-Одеса разом з Мальтійською службою допомоги підтримали людей у прифронтовій зоні. У жовтні зокрема доставили 150 продуктових наборів для самотніх стареньких на Харківщині.

“Бабусю, вам привіт від Пласту з Одеси!”

фото

Дякуємо всім пластунам і пластункам, нашим партнерам і благодійникам. Після Перемоги ми знатимемо, що зробили все, що могли, у цій боротьбі.

Долучайся!

Поділитися

Схожi новини