"Виховник заклав багато цеглин у мій характер", — пластун про загиблого виховника - Пласт
EN

Виховники — це друзі і наставники, які ідуть поруч з дітьми по їхньому шляху пластування. Зараз багато виховників залишити роботу з дітьми та молоддю і заради них стоять на захисті країни.

Тома Прохасько
Артем Димид (“Курка”)

Артем Димид (псевдо “Курка”) був пластуном і виховником зі Львова. У червні 2022 року він загинув, захищаючи рідну землю.

Проте його любов до України, життєрадісність та енергійність продовжують жити в його вихованцях. Один із них — пластун Тома Прохасько, який зараз вже і сам займається з гуртком.

Ми поспілкувалися з Томою про роль виховника в його житті та які уроки для нього залишив друг Курка.

“Виховник демонстрував своїм прикладом, що наші ліміти існують тільки в нашій голові”

— Як Курка вплинув на тебе?

— Він був моїм першим пластовим виховником. Курка завжди вчив нас бути чесними й мати честь. Для мене честь — принцип жити так, щоб тобі не було потім соромно й відповідати за свої вчинки.

Виховник демонстрував своїм прикладом, що наші ліміти існують тільки в нашій голові. Насправді ми можемо набагато більше пройти, пробігти та проплисти, зробити завдання, яке здається непосильним.

Тут грає роль не мотивація, а дисципліна. Закриваєш очі на дискомфорт і просто робиш. Вкінці бачиш, що пройдений шлях не був вже й таким важким, як здавалося спершу. Так ми й ростемо

— Чому ти вирішив стати виховником?

— Я завдячую Курці, що він заклав багато цеглин у мій характер. Я став виховником, щоб продовжити цю справу і допомогти дітям, які тільки встали на пластовий шлях. Ми вчимося разом, осмислюємо нові речі. В мого гуртка є широке поле для спроб і помилок.

Тома зі своїм гуртком

— Як думаєш, виховники мають вплив на розвиток на України? Який?

— Виховники — ключова складова Пласту. Вони формують свідомих громадян, які потім формують свідоме суспільство. Чим більше є виховників, тим кращою стає Україна.


Якщо ти також хочеш долучитися до якісних змін в Україні — ставай виховником! Допоможи сформувати проактивних людей, які потім будуть формувати Україну.

Проходь короткий онлайн-курс про Пласт та отримай запрошення на живу зустріч, щоб поринути у світ пластування та стати двигуном змін.

Роби перший крок: тисни на кнопку і реєструйся на курс

Поділитися

Схожi новини