“Страви, як делікатеси”: їжа на таборах і підтримка партнерів
EN

На більшості таборів у Пласті діти разом із дорослим волонтером (інтендантом) готують їсти у польових умовах. Приготувати на польовій кухні вчасно і смачно, ще й для десятків людей стає справжнім викликом. Проте цього року наші партнери значно допомогли з харчуванням на таборах, надавши свою продукцію.

Як веломандрівники на ходу їли батончики і в’ялене м’ясо, які нові рецепти з крупами вигадували пластуни та скільки тонн води випили — далі у статті.

Крупи — основа раціону: ТМ “Зерновита”

Важко уявити меню на пластовому таборі без вівсянки чи кукурудзяної каші, гречки з м’ясом чи рису з овочами. Тож на весь табір (а це в середньому 10-14 днів і 20, а то і 50 і більше людей) потрібен великий запас круп.

32 пластові табори сумарно отримали майже 2 тонни круп від ТМ “Зерновита”.

Усі організатори цих 32 таборів зазначають, що це стало значною допомогою і скоротило витрати на їжу. З іншого боку, різноманіття наданих круп допомогло скласти цікавіше меню для дітей.

“Серед дорослих волонтерів у нас був хлопець, який раніше працював кухарем. Тому всі страви з круп ми їли, як делікатеси. Діти були просто вражені, що перловку можна приготувати смачно.

А завдяки тому, що “Зерновита” надали різні каші, то вони не повторювалися майже жодного разу за табір”, — поділилася враженнями одна з організаторок веломандрівного табору “Ревор”, Вікторія Хоркава.

“Більшість дітей вперше спробувати пшеничну крупу “Артек”, яка чудово поєднувалась з підсмажкою з сосисок та моркви і лечо. А вівсянку ми готували кількома способами: класично солодкою з фруктами і солоною з підсмажкою”, — додала інтендантка цього табору.

Крім того, пластуни відзначили високу якість цих круп.

“Навіть на польовій кухні з крупами від ТМ “Зерновита” було дуже комфортно працювати. Вони не потребували багаторазового промивання. Тому приготування гарніру не займало багато часу і не виснажувало”, — зазначила учасниця одного з таборів Валерія.

12 тонн води: “Добра Вода”

Як для дитини, так і для дорослого важливо підтримувати водний баланс. Особливо на таборі, серед природи, коли більше руху і фізичних навантажень. Тож організатори таборів завжди дбають про постачання питної води.

Понад 70 таборів (>2900 дітей) отримали від ПрАТ “Добра Вода” сумарно 12 тонн води. Цієї кількості води одній людині вистачило б більше ніж на 20 років.

Підприємство надало товарів на суму 52 тисячі гривень. Це колосальна підтримка і допомога для наших таборів.

Оксана Буць, організаторка табору для львівських пластунок куреня імені Богдани Світлик, розповіла про те, як раніше їм з юначками доводилося долати кілометри, щоб роздобути питну воду, і наскільки підтримка “Доброї Води” допомогла в цьому.

“Ми брали візок, прив’язували до нього великий бідон і рушали в путь кам’янистими дорогами близько півтора кілометра. Це “дійство” тривало добрих пів години. І треба було ще й везти конструкцію під певним кутом, щоб не розлити все, що набрали. Це звучить романтично і пригодницько, але насправді забирало щодня багато часу, який можна витратити на щось більш корисне. Тож рада, що цього року в нас на таборі була “Добра Вода” — завжди під рукою і завжди вдосталь” (Оксана).

Корисні і ситні перекуси: Biscotti, “ЇDLO”, “Обjerky”

Зважаючи на специфіку пластових таборів, інколи доводиться зміщувати в часі повноцінний прийом їжі: потрібно дійти або доїхати на велосипеді до місця ночівлі, завершити польоти на параплані, поки є сприятливий вітер тощо. У таких випадках організатори завжди дбають про перекуси для дітей, щоб у них було достатньо енергії до повноцінного обіду чи вечері.

Цього року з поживними перекусами Пласту допомогли компанії: Biscotti — 120 кілограмів печива, “ЇDLО” — батончиків та субліматів на суму 36 тисяч гривень і “Обjerky” — в’ялене м’ясо на суму 28 тисяч гривень.

На 12 таборах смаколиками для пластунів стало печиво від Biscotti. Загалом компанія надала 60 коробок печива по 2 кілограми.

“Велосипедний табір для мене чимось зовсім новим. Мені сподобалося щодня бачити нові краєвиди і розуміти, що всю цю відстань ми проїхали самотужки, крутячи педалі велосипеда. Також меню на таборі було одним із найсмачнішим за всі роки мого пластування. Особливо класно, що на перекус було печиво Biscotti. Воно дуже добре смакувало з чаєм”, — відгукнулася Надійка, учасниця велосипедного табору “Ревор”.

Цей велотабір і ще два мандрівні табори “Говерля” та “Заграва” отримали також підтримку від виробника “ЇDLO”. Загалом компанія надала 160 батончиків та сублімованих наборів їжі на суму 36 тисяч гривень.

“Ці сублімати від “ЇDLО” були дуже помічні, особливо в мандрівній частині. Коли в нас були дні найдовшого кілометражу або найстрімкішого підйому, я просто фанатіла від можливості швидко зготувати собі поїсти на місці ночівлі. Для цього потрібно було просто залити води. До того як спробувала їхній кус-кус з журавлиною, навіть і не думала, що це таке смачне поєднання”, — поділили учасниця мандрівного табору “Говерля”.

“Дуже відчувалося, що ці батончики суперкалорійні. А в мандрівних днях це просто маст-хев. Особливо з огляду на те, що їсти батончики можна просто на ходу, не злазячи з велосипеда. Моїм улюбленим став “Кльовий щербет!” — згадав учасник “Ревору”.

А особливим делікатесом для наших мандрівних пластунів стали упаковки з в’яленим м’ясом від “Обjerky”. Виробник надав продукцію на суму 28 тисяч для “Говерлі” та “Ревору”.

“Я вже дуже довго думаю над тим, щоб поставити брекети. Але, приїжджаючи на “Ревор”, завжди радію, що досі цього не зробила. Бо з брекетами важко їсти в’ялене м’ясо. А я чекаю на “обжерки” кожного дня! Це дає мені сил крутити педалі. Не знаю, як я зможу коли-небудь мандрувати без них”, — жартома розповіла організаторка Вікторія Хоркава.

Дякуємо нашим партнерам за значну підтримку літніх пластових таборів. Ви допомогли як організаторам, покривши частину витрат у бюджеті табору, так дали дітям можливість посмакувати і навіть спробувати щось нове.

Разом ми хоч на трохи повернули нашим дітям і молоді “нормальне” життя і подарували час для інтенсивного розвитку на таборах!

Поділитися

Схожi новини