Понад 3 мільйони надали пластуни Канади для допомоги Україні
EN

Після 24 лютого 2022 року ми особливо відчули, наскільки важливою є підтримка світу, друзів, які готові підставити плече. І в цьому велику роль зіграла українська діаспора, яка у всіх куточках землі виходила на мітинги, розгортала волонтерські штаби, залучала цілий світ до допомоги Україні.

Пластова діаспора також активно діє у час повномасштабної війни. Зокрема, друзі-пластуни Канади сумарно коштом підтримали нас на 3 мільйони гривень.


Підпишись на розсилку новин, анонсів та звітів про діяльність Пласту в різних країнах світу:


Різдвяні пакунки для дітей

Одним із найбільших подарунків була підтримка дітей, які були змушені покинути свої домівки через напад російської федерації. Завдяки друзям із Канади вдалося поділитися радістю Різдва з 37 дітками (сума пакунків 131 720 гривень).

Одні з них — 10-річний пластун Влад із Харкова та його молодша сестричка.

“Ми прокинулися від бомб, розбудили сина та сказали збирати речі. Виїхали з Харкова в бік Києва. Найгіршим було те, що не взяли нашого собаку, бо не знали куди їдемо”, — згадує Оля, мама Влада.

Саме цей день найбільше травмував хлопчика. На щастя, зараз сім’я в безпеці, у Вінниці. Коли вони отримали різдвяний подарунок, то дуже зраділи:

“Дітки отримали різдвяні подарунки неочікувано, я їх не попереджала. Спочатку вони не зрозуміли, що це все для них. Дуже раділи”.

Згодом Влад допомагав пакувати різдвяні подарунки для інших дітей, щоб вони якнайшвидше їх отримали.

Щиро дякуємо друзям-пластунам із Канади за підтримку дітей у такі складні для них часи!

Різдвяні подарунки для військових

Дбати про життя наших захисників — пріоритет, але так само важливо підтримувати їх емоційно. Дякуємо пластунам Канади за різдвяні подарунки для 65 пластунів-військовиків на суму 131 720 гривень.

До повномасштабного вторгнення Руслан насолоджувався мирним життям. Він та його дружина пластують, подружжя має маленького сина та собаку. Зараз чоловік захищає рідну землю. Подарунки з тилу додають сили у невтомній боротьбі.

“Щиро дякую за крутезний пакунок! Надзвичайно приємно і смачно! Всі колеги “по офісу” передають щирі вітання і дякують за диво на Різдво!

СКОБ! Слава Україні!”

Підтримка пластунів-захисників протягом 2022 року

Завдяки підтримці друзів з Канади близько 200 бійців, серед них 22 пластуни та ще кілька десятків членів родин пластунів отримали медикаменти: гемостатики та інші складові тактичних аптечок для зупинки кровотечі від завданих ран.

Також надана підтримка дозволила придбати військової форми та взуття для близько 100 пластунів, членів родини пластунів та їхніх товаришів у підрозділах.

Кожен пластун у війську потребує на рік служби 4 комплекти форми: 2 зимові та  2 літні. Тому кожні три місяці ведення служби пластуни звертаються до нас з проханням допомогти їм з новою формою та взуттям. Часто просять тактичне взуття, одяг, адже воно є більш зносостійким та витривалим для вологи, бруду тощо. 

За кошти, надані пластунами Канади, ми також придбали для друзів-пластунів дороговартісне спорядження: бронежилети, тепловізори та активні навушники.

52 бронежилети та кілька касок отримали пластуни та частинка їхніх найближчих товаришів у підрозділах. Бронежилети відтестовані та слугують захисникам. Одного дня ми отримали відгук:

“Отримав 3 кулі, ребра поламані, але живий”. 

Також закупили 5 тепловізорів для хлопців-пластунів на передовій. Завдяки цьому вони бачать ворога вночі. Усі тепловізори служать на сході України для 5 тактичних груп, а це близько 100 людей.

Крім цього, відправили 19 активних навушників пластунам у зоні бойових дій. Навушники допомагають захиститися від тиску шуму на вуха в результаті гучних вибухів тощо. А це безцінно, коли потрібно сфокусуватися та врятувати життя собі та іншим.

Зокрема, один комплект навушників надіслано другу Максиму, пластуну родом із Житомирщини, який вже 4 місяці служить артелеристом у ЗСУ. Навушники якраз на Максимові.

“Є дні коли важко, — ділиться із передової Максим, — але підтримка, надіслана допомога піднімають дух та додають сил ще на якийсь час”.

Дякуємо за вашу підтримку хлопців та дівчат, які щодня ризикують своїм життям заради України!

Літні табори для дітей

Юнацький табір “Чумацький Шлях” в Польщі, Насічне 

Завдяки допомозі канадських пластунів 42 дитини мали табір влітку 2022 року. Багато з цих юнаків та юначок ще донедавна пластували на Сумщині, Харківщині чи Одещині, але після 24 лютого роз’їхалися по всій Україні. Табір для них — змога зустрітися із гуртком і поринути в таборову казку, побути з друзями.

“Табір проходив неподалік від кордону з Україною, а природа дуже нагадувала рідні Карпати. Поруч із нашим табором тут ще відбувалися табори інших куренів та станиць. Хочеться, щоб юнацтво мало для спогадів більше радісних моментів”, — каже друг “Лелека” із Сум, комендант табору.

Одна з учасниць ділиться: “Ми їхали сюди дуже довго. Навіть довелося двічі переходити кордон. Але нам тут дуже подобається. Ми спимо на ліжках у величезних наметах, класно не прокидатися від сирен і мати так багато друзів поруч”.

Національне Джемборі у Швеції

30 юнаків та юначок з усієї України завдяки вам, друзі, отримали досвід, який залишиться з ними на ціле життя. Вони вперше у своєму житті мали зустріч з іншими скаутами та й ще у кількості понад 10 000 учасників.

Це був точно найбільший скаутський захід, де юнацтво було частиною чогось великого, близького Пласту. Завдяки вам вони відчули безліч підтримки та здобули досвід таборування, який стане в нагоді у проведенні пластових заходів для України.

Учасники діляться спогадами: “Від шведських друзів ми отримали два пам’ятних подарунки: блокнот із підписами всієї їхньої делегації та книгу про те, як розводити багаття за порадами шведських скаутів. Завдяки цьому ми поділимося з Україною скаутськими традиціями Швеції! Дякуємо кожному, хто зробив цей досвід можливим для нас!”

Дякуємо, друзі-пластуни Канади за те, що 72 юнаків і юначок змогли пережити такі необхідні для них таборові дні! 

Гуманітарна допомога українцям

Штаб Пласту у Львові постійно допомагає цивільному населенню в областях, де ведуться бойові дії. Проєкт «Продуктові бокси» діє вже близько року, за цей час десятки тисяч сімей отримали продуктові набори з допомогою, що забезпечують 4-тижневе харчування для однієї людини.

фото

Завдяки пластунам Канади та фонду Canada-Ukraine Foundation вже вдалося відправити 71 540 наборів для цивільного населення.

Сьогодні, як ніколи, відчуваємо, що ми — єдина і сильна спільнота, яка робить все, що в силах, для України. Дякуємо за ваш внесок, працю і зусилля! Разом — переможемо!

Оформлюй підписку на поштову розсилку, щоб отримувати більше подібних звітів, новин та анонсів про Пласт у світі:

Поділитися

Схожi новини