Вифлеємський вогонь миру: розпочинається щорічна акція поширення символічного Вогню - Пласт
EN

Щороку перед Різдвом пластуни по всій Україні поширюють символ миру, любові та єдності — Вифлеємський вогонь миру. 

Вифлеємський вогонь миру – це символічний Вогонь, який скаути привозять з місця народження Ісуса Христа у Вифлеємі та поширюють по всьому світу. Світло має важливе значення, оскільки символізує мир, любов та добро, і символічно об’єднує всіх українців у Святвечір. 

Щороку пластуни передають Вифлеємським вогонь миру громадам міст, лікарням, школам, сиротинцям, державним установам по всій Україні. З початком російсько-української війни пластуни вже 5-тий рік поспіль передають Вифлеємський вогонь миру й різдвяні подарунки українським захисникам у зону бойових дій на Сході України. Таким чином передається вдячність і підтримка від українського народу.

Історія поширення Вифлеємського Вогню Миру

Акцію започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц. Із самого початку акція планувалася з метою підтримки неповносправних дітей та усіх, хто потребує допомоги та уваги в передріздвяний час. І одразу ж цю благородну справу взяли в свої руки скаути.

Щороку представники ORF та австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський Вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, миру, злагоди і сподівання, яке мандрує із заходу на схід, долаючи кордони і єднаючи християн у переддень Різдва Христового.

З 1998 року Вогонь офіційно передали в Україну на митному переході  від польських скаутів. З того часу пластуни щороку передають Вифлеємський вогонь миру у всі свої осередки, таким чином він потрапляє щороку в усі області України — від Закарпатської до Донецької.

21 грудня 2013 року після молитви за Україну пластуни передали Вогонь учасникам Євромайдану на Майдані Незалежності, підтримавши цим мітингувальників.

З початком російсько-української війни, з 2014-го року пластуни щороку передають Вифлеємський вогонь миру захисникам у зону бойових дій на Сході Украіни. Разом з символічним Вогнем, пластуни передають і різдвяні подарунки захисникам у прифронтові міста, військові госпіталі, на блокпости, у бліндажі та окопи, в яких боронять мир українські воїни. 

Для пластунів стало гарною традицією передавати щороку Вифлеємський вогонь миру до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Президенту України,  міністерствам та іншим державним установам. 

У грудні 2018 року пластуни передали символічний Вогонь митрополиту Епіфанію. 

Передача Вифлеємського вогню миру громаді Києва відбудеться 15 грудня о 16:30 в Михайлівському соборі. 

Поділитися

Схожi новини