Вифлеємський вогонь миру: історія та ідея - Пласт
EN

Щороку напередодні Різдва відбувається міжнародна скаутська естафета: від країни до країни передають вогонь, який був запалений у Вифлеємі, місці народження Ісуса Христа. Далі скаути поширюють вогонь, як символ добра і єднання, всім, хто цього потребує.

Як з’явилася ця традиція, яким маршрутом мандрує Вогонь та до кого розкажемо далі.

З чого все почалося

Першопочатково цей захід не планувався, як щорічна міжнародна традиція. Насправді австрійський телеканал ORF 1986 року планував зробити одноразову акцію в рамках свого заходу “Світло крізь темряву”.

Вони хотіли передати свічку з Вогнем тим людям, які не можуть відсвяткувати Різдво вдома, а перебувають у лікарнях, сиротинцях тощо. Також всі охочі могли отримати Вогонь у найбільших храмах Австрії.

Суспільство прийняло ідею з великим ентузіазмом, тож організатори вирішили зробити це щорічною традицією. А 1988 року до ініціативи вперше офіційно долучилися скаути Відня на чолі з Бертлем Ґрюнвальдом.

Уже наступного року Вифлеємський вогонь перетнув кордони і захід розширився до статусу міжнародного. Від австрійських скаутів його отримали скаути Чехії, Польщі, які передали потім навіть до США та Аргентини. У Чехії, у місті Будвайс на площу вийшло більше 10 тисяч людей.

Цікаво, що Вогонь горів і на Берлінській стіні, яка тоді розділяла Європу. А коли вона впала, делегація з Австрії урочисто передала його мешканцям Берліну.

Щоразу більше скаутських організацій почали долучатися до цієї естафети. Так Вифлеємський вогонь став традицією, символом Різдва, добра та єдності у всьому світі.

Як мандрує Вогонь

Перед Різдвом телеканал ORF обирає соціально активну дитину, яка летить до Вифлеєму і запалює лампадку в церкві.

Спершу була проблема транспортування з Вифлеєму до Відня, адже авіакомпанії не дозволяли подорожувати з відкритим вогнем у літаку. Тоді сконструювали спеціальну закриту лампадку, яка дозволяла перевезення, не загасивши полум’я.

12-річна Сара Носка, яка цьогоріч запалювала Вогонь: джерело
Перевезення Вогню до Відня літаком: джерело

Потім у Відні австрійські скаути урочисто передають Вифлеємський вогонь іншим скаутським організаціям, які перевозять його у свої країни і поширюють далі.

Кому передають Вифлеємський вогонь

Основна місія скаутів — принести Вогонь тим, хто потребує цього найбільше, бо не може відсвяткувати Різдво вдома в родинному колі: одиноким, дітям у сиротинцях, хворим у лікарнях. 

Також на загальних передачах Вогню на центральних площах міст, у храмах тощо його може отримати кожен охочий.

Крім того, скаути навідуються також до органів влади, партнерських організацій та установ, щоб подякувати за спільну роботу на благо суспільства.

Як поширюється Вогонь в Україні

В Україні скаутську естафету поширення Вифлеємського вогню миру приймають саме пластуни.

Уперше Вогонь до України потрапив 1992 року через приватну ініціативу окремих пластунів. Офіційно пластуни ведуть відлік початку проведення акції з 1998 року. Саме тоді Вогонь вперше передали в Україну на кордоні.

Відтоді на україно-польському митному переході Рава-Руська-Гребенне представники Союзу Польських Харцерів (пол. ZHP) передають Вогонь представникам Пласту. Після того, стоячи разом у колі, пластуни та харцери співають колядки й скаутські пісні, обмінюються подарунками.

З 2007 року делегація пластунів відвідує урочисту офіційну літургію та передачу Вогню від австрійських скаутів у Відні. Проте традиція зустрічі з польськими скаутами на митному переході триває і досі.

Минулого року традицію підтримала Укрзалізниця. Пластуни у Києві передали лампадку, яка залізничними шляхами об’їхала всю Україну і потрапила до 24 областей менше ніж за добу.

Вифлеємський вогонь у час війни

Після 2014 року, коли росія розв’язала війну на сході України, пластуни почали поширювати Вифлеємський вогонь разом з гуманітарною допомогою на передову, щоб захисники та захисниці також відчули мить свята і тепло та підтримку всього народу.

24 лютого 2022 року країна-агресорка почала повномасштабний наступ. Тоді змінилося життя кожного українця. Тому з цього часу Вогонь з Вифлеєму має особливе значення. Він є символом єдності та незламності у боротьбі за наше вільне і мирне майбутнє.

“Вифлеємський вогонь – це не якась магічна річ, що може в один момент викликати мир у всьому світі. Це, скоріше, символ, що нагадує про те, що люди повинні докладати максимум зусиль, щоб у світі панував мир” (Гюнтер Хартл).

Цього року ми поширимо Вогонь також на передову і дітям з сімей загиблих воїнів, дітям-ВПО і на прифронтових територіях, а разом з ним доставимо різдвяні подарунки.

Долучайся до збору: надсилай свій донат або необхідні речі, щоб подарувати дітям свято


Джерело: theplast.org

Поділитися

Схожi новини